banner361
banner358

Tekila Nasıl Yapılır?

Tekila'nın Tarihi

Yüzyıllar önce Meksika'da yaşayan Aztecler agave bitkisini mayalayıp Pulique adında bir içki yaptıkları biliniyor. Bu içkiyi genelde dini törenlerde kullandıkları biliniyor. Bu dini törenlerde maya tanrısı Olmeca'ya şükranlarını sunarlardı. 1600'lü yıllarda bu topraklara gelen İspanyollar bu içkiyi hafif bulmuşlardır ve içkinin yapılma sürecine damıtmayı da eklemişlerdir. Böylece bugün bildiğimiz tekila içkisi oluşmuştur. Tekila ismini Meksika'da aynı adla bulunan bir kasabadan alır. Tekila yapımında kullanılan agave bitkisinin yetişmesi için en uygun ortam burada bulunur.

Tekila Nasıl Yapılır?

Mavi agave denilen bitkinin olgunlaşması yaklaşık olarak yedi yıl sürmektedir. Bu bitkinin hasadını himadore denilen işçiler elle yaparlar. Mavi agavelerin yaprakları beyaz gövdesine kadar budanır. Agave budandıktan sonra taş fırınlarda yaklaşık olarak 79 saat boyunca pişirilir. Pişirme işlemi sayesinde agavedeki nişastayı şekere dönüştürür ve agaveyi yumuşatır. Pişen agave gövdeleri öğütülerek uzun ince lifler haline getirilir ve değirmenlerde ezilerek suyu çıkartılır. Suyu yaklaşık olarak iki saat gibi bir sürede çıkartılır.

Suyu çıkan bulamaç kazanlara alınır ardından maya eklenir ve burada şekerin alkole dönüşme süreci başlar. Yaklaşık olarak yetmiş iki saat mayalanır ve alkol oranı yaklaşık %5 miktarına ulaşır. Mayalanan bu karışım bakır damıtıcılara aktarılır ve iki kez damıtmadan sonra alkol oranı %55 civarına yükselir. Damıtma işlemlerinden sonra söndürme işlemi başlar. Söndürme işlemi tekilayı çelik kazanlara aktararak arıtılmış su ilave edilmesi ile olur ve alkol oranı %40’a düşürülür.

Evde Tekila Nasıl Yapılır?

Evde tekila yapımı için votka yöntemi kullanılmaktadır. Bu yöntemde votka, tekila aroması ve iki ml’lik enjektör gerekmektedir. 50 cl tekila yapacağımızı varsayarsak, 50 cl’lik votkanın içine 0,5 ml tekila aroması eklenip iyice karıştırılmalıdır. Tekila böylelikle tüketilmeye hazır bir hale gelmiştir. Ev yapımı tekila sek olarak tüketilebilir veya istenirse tuz ve limon eklenip de tüketilebilir.

Tekila ve Kurtçuk Efsanesi

Tekilada kurt olur efsanesi aslında bilinenin aksine tekilaya değil, Maguey bitkisinden yapılan ve sert bir içki olan Mezcal’e aittir. Mezcalde kurt oluşma ihtimali vardır ancak bu tekila için geçerli bir durum değildir.

Anahtar Kelimeler:
TekilaNasılYapılır
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner357

banner360

banner356

banner359