USD32,37
EURO34,77
JPY0,207600
RUB0,348400
GBP40,73
EURO/USD1,07
BIST10.082,77
GR. ALTIN2.434,91
BTC62.983,89

Gıda ihracatının lideri hububat bakliyat yağlı tohumlar sektörü 2024 yılında 14 milyar dolar ihracat hedefliyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ege Bölgesi’nde, hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektörü son on yılda büyük bir başarıya imza attı. Bu dönemde ihracat rakamları 360 milyon dolardan 1 milyar 68 milyon dolara yükselerek neredeyse üç katına çıktı. Türkiye’nin gıda ürünleri ihracatının yarısına yakınını tek başına gerçekleştiren bu sektör, 2023 yılını 12,4 milyar dolarlık bir ihracat hacmi ile kapattı. 2024 için hedeflenen ihracat rakamı ise 14 milyar dolar olarak belirlendi.

Ege İhracatçı Birlikleri tarafından düzenlenen basın toplantısında sektörün lideri Muhammet Öztürk, 2024 yılında Ege Bölgesi’nden 1,2 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için yoğun bir pazarlama stratejisi uyguladıklarını açıkladı. Öztürk, 10 yılda elde edilen bu başarının, sektörün siyasi ve ekonomik zorluklara rağmen gösterdiği direncin bir göstergesi olduğunu vurguladı.

2023 yılında sektörün en fazla ihracat yaptığı alt kategorilerin başında 476 milyon dolar ile bitkisel yağlar gelirken, evcil hayvan mamaları ve hayvan yemleri de 162,5 milyon dolarlık ihracatla ikinci sırada yer aldı. Evcil hayvan mamaları sektörü, on yılda yüzde 2 bin 428 gibi rekor bir artış gösterdi. Ayrıca bu sektörde Türkiye genelinde yapılan ihracatın yüzde 60’ı Ege Bölgesi’nden gerçekleşti.

Öztürk, yağlı tohumlar ve çikolatalı şekercilik mamullerinin de önemli ihracat kalemleri olduğunu belirtti. Ege Bölgesi’nde en çok ihracat yapılan ülke Cezayir olurken, Türkiye genelinde en çok ihracat yapılan ülkeler arasında Irak, ABD, İran, Suriye ve İtalya bulunuyor.

2024 yılında, Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altında gerçekleştirilecek olan TURQUALITY ve URGE Projeleri ile sektörün uluslararası rekabetçiliğinin artırılması hedefleniyor. Bu projeler aracılığıyla ABD, Kanada, Meksika, Rusya, İran, Endonezya gibi hedef pazarlarda tanıtım faaliyetleri yapılacak.

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Haluk Tezcan ise, Türkiye’nin un ihracatında dünya lideri olduğunu ve bu konumunun önemini vurguladı. Tezcan, teknoloji ve tarımın birleşimiyle sektörün daha da ilerleyeceğini ve Türkiye’nin tarımda dünya çapında büyük bir atılım gerçekleştireceğini belirtti. Ayrıca, Türkiye’nin kendi kendine yeten bir ülke olduğunu ve buğday üretiminde herhangi bir sıkıntı yaşamadığını ifade etti.

ÖNERİLEN HABER  Ekonomik Politikaların Sürdürülebilirlik Açısından Değerlendirmesi
0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Ekonomi Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!